Insekter i SverigeDet finns ett flertal jobbiga insekter i Sverige som kan vara bra att skydda sig emot när du är ute i naturen. Några av de jobbiga insekterna är Sverige är bland annat myggorna som har ökat de sista åren i Sverige. Bin och humlor samt knott är också insekter som kan vara besvärliga och jobbiga under sommarmånaderna.

‘ bi1

Att bli stucken av ett bi gör ont, och kan vara direkt farligt om du får sticket på fel ställe och om du är allergisk mot bin. Det finns ett flertal olika saker du skall tänka på under sommaren för att slippa att bli stucken av ett bi. Det är dumt att gå utan skor ute på sommaren, då risken är att du stiger på ett bi och blir stucken. Det kan också vara bra att tänka på att använda dig av ljusa kläder då bin oftast inte sätter sig på ljusa kläder. När du dricker kan det vara bra speciellt om du dricker saft eller läsk att titta en gång i flaskan eller glaset så att det inte är ett bi där. Bra att tänka på är även att täcka över din mat om du serverar utomhus på sommaren och det är även bra att noggrant torka av borden som du sitter på och äter på sommaren. Om du dricker ur en coca-cola burk eller liknande kan det vara värt att hälla upp det i ett glas då du inte ser biet om det är i burken. Det är även viktigt att stänga fönster och dörrar till huset under sommarhalvåret så att du slipper bina inomhus. Tänk också på att inte slå ihjäl ett bi nära ett bibo. Det kan även vara bra att ha antihistamintabletter hemma under sommarhalvåret om du inte blivit stucken av ett bi tidigare och inte vet om du är allergisk, det kan även vara bra om någon bekant eller dina barn blir stuckna av ett bi.

Stucken av en humla

Har du någon gång blivit stucken av en humla, det kan vara en jobbig upplevelse och även dessa insekter trivs bra på sommarhalvåret och det är bra att hålla sig ifrån humlorna då. Ett myggnät vid fönster och dörrar till ditt hus är att rekommendera sommartid så att du inte får in humlorna inomhus, speciellt om du vill skydda dina barn mot humlor. Humlor är nästan som ett bi, men inte riktigt. Om du blir stucken av en humla gör det inte riktigt lika ont som det gör om du blir stucken av ett bi (detta är självklart individuellt). Det brukar kännas som att man bränner sig på något när man blir stucken av en humla och det går att behandla dig efter att du blivit stucken av en humla på liknande sätt som du gör när du behandlar dig för getingstick.

 

humla

Myggbett kan vara besvärliga

Om du får ett myggbett så kanske du inte tycker det är så farligt, men får du många stycken samtidigt så kan det upplevas som väldigt jobbigt och det är viktigt att tidigt efter du har blivit biten av en mygga att behandla dig mot myggbettet så att du slipper att det kliar på din hud. Om du kliar för mycket på din hud är risken att du får sår och i framtiden även ärr där du blivit myggbiten.  Om du använder dig av myggmedel efter du har blivit biten skall du göra det i lagom dos, har du barn som är under 3 år är rekommendationen att du inte använder så mycket myggmedel i efterhand då det kan bilda andra allergiska reaktioner från salvan eller gelen som du använder mot myggbetten.

 

 

 

 

myggan

 

Vill du läsa mer om myggor kan du göra det här.