Knott

// ]]>

Knott är mindre än myggor men kan även dem vara jobbiga små insekter som stör dig väldigt mycket under sommarhalvåret i Sverige. Vill du läsa mer om myggor och myggbett kan du göra det här. 

Både knott, svidknott och myggor finns över hela Sverige, men dessa insekter är mest utbredda i Norrland och landskapen Lappland,  Norrbotten,  Dalarna och Västerbotten.  Knott finns även på andra platser i världen och är en insekt som kan vara otroligt jobbig vissa år.

Det finns självklart bra sätt att klara sig mot knott. Om du skall använda dig av mygg och knottnät så är det viktigt att hitta ett nät med små maskor så att knotten inte kan komma emellan och bita dig. För de flesta människor så känns ett knottbett mindre än ett myggbett då insekterna är mindre och säger mindre blod.

Men dör en del som är allergiska kan knottbett vara väldigt besvärliga och då kanske man även skall fundera på mer skydd än nät. Det finns oljor, spray och rollen som skyddar mot knott.

Knottbiten på huvudet

Knottbiten på huvudet

En intressant fakta om mygg och knott är att det bara än honorna av myggen och knotten som biter, det gör de att de måste ha proteiner för att kunna producera nya ägg. Så varje gång du blir myggbiten eller knottbiten så hjälper du även till att skapa nya myggor och knott.

Knott är inte bara jobbiga för människor utan också för djur. Om t.ex. Rådjur eller renar blir knottbitna så är det svårt för dem att klia då de inte har några armar, de kliar sig då ofta mot träd eller buskar och knotten är en plåga för många djur i naturen.

Knotten trivs på platser där det regnar mycket och där det är kyligt och därför finns det mycket knott i norra delarna av Sverige,  men självklart finns det knott i hela Sverige. Det är många som tror att det bara finns myggor införa sverige och inga knott, men det är inte sant.

Eftersom knott kan ha sjukdomar som de för över så kan de faktiskt vara riktigt farliga för djuren i Sverige. En konsoler en häst eller ett rådjur kan faktiskt dö av knottbett och myggbett eftersom de ibland har virus som är riktigt farliga.  Eftersom knott kan vara otroligt många i en svärm så chockar de många djur och kan faktiskt till och med skrämma ihjäl många djur. Så knott är absolut inte bara jobbiga för den mänskliga arten utan även för djuren i naturen.Det finns många bra företag som jobbar med framställning av medel mot mygg och knott och hela tiden sker en bra utveckling.

Andra jobbiga insekter som finns i naturen är myror som kan orsaka stora problem i hus och fastigheter. Myror gör oftast mer skador på byggnader än på människor.

knottbiten-hand

Knottbiten hand