Frågor och svar om myggor och myggbettDrar sig myggor mer till vissa personer än andra?
Svaret är Ja, det gör de faktiskt. Enligt vissa forskare så drar sig myggor gärna till personer som utsöndrar mycket koldioxid, vilket man gör om man festar för mycket eller om man är gravid. Det är alltså större risk att bli myggbiten om du är gravid än om du inte är det.
Mygga

Mygga

Om du som person har en hög kroppstemperatur är också risken högre att du blir biten av myggor enligt vissa forskare. Om du druckit mycket alkohol dagen innan har du oftast en högre kroppstemperatur än vanligt och risken att få myggbett då är högre än vanlig kroppstemperatur.

 

 

Vad är det som gör att ett myggbett svider och kliar?

I grunden är det så att när myggan sätter sig för att suga blod så ser den även till att lämna lite saliv under ditt skinn vilket leder till att det kliar och blir jobbigt för dig som bara vill klia mer på myggbetten.  Det är viktigt att du inte kliar mer på ditt myggbett utan istället låter det vara. Om du redan har blivit biten av en mygga är det bättre att smörja in dig med t.ex. Mygga Insektsgel som lindrar klådan. Om du fortsätter att klia är risken stor att du får fula ärr i framtiden från ditt myggbett. När du får ett myggbett av en mygga så finns det äggviteämnen i saliven som myggan lämnar kvar under ditt skinn, och då utsöndras histamin från cellerna i människans kropp vilket tillsammans gör att du får klåda och det kan klia otroligt mycket av ett myggbett.

Hur länge har du ett myggbett synligt?Självklart är det beroende på vilken typ av de 33.000 myggor som finns i världen. Men i vårt land Sverige där det inte finns riktigt så många myggor så har du oftast bara ett myggbett synligt på din kropp inatt par eller tre dagar om du klarar att hålla dig från att klia.

 

Det finns som sagt många olika typer av myggor och vi människor är också olika och man kan faktiskt vara allergisk mot myggbett.  Om du får stora besvär med kli och stora bölder av dina myggbett kan det vara så att du behöver medicin för betten och det kan du hitta på apoteket.

 

Om du får större problem med dina myggbett skall du i första hand kontakta din vårdcentral eller om du känner att det är akut skall du gå till akuten, det är dock sällan myggbett ger livshotande skador. Men känns av själv och agera med sunt förnuft om du blir biten av en mygga och får stora problem. Det är bättre att kontakta vården en gång för mycket än en för lite om det verkligen är allvarligt.

 Vilka är de bästa myggmedlen på marknaden idag?

Dagens myggmedel är framtagna genom forskning och köper du rätt sort så kommer det att hjälpa dig att skyddas från mygg.
Vad ska man göra för att undvika myggbett?
Det finns massor av bra sätt att undvika myggbett. Det ena sättet är att skydda din kropp med ett myggnät,  du kan ha myggnät som skyddar hela kroppen oxider finns myggnät som skyddar t.ex. ansiktet. Om det är väldigt mycket mygg ute kan det vara bra att hålla sig inne under dagen för att undvika att få får många myggbett. I Sverige och framförallt i norra Sverige brukar det vara väldigt mycket myggor under sommaren och framförallt i juni/juli är det mycket mygg.
Fjällvärlden mygg

Fjällvärlden mygg

Det finns också sprayer du kan använda dig av och spruta på din kropp så att du minskar risken för att myggan skall sätta sig på dig. Sprayerna varierar i kvalité och pris, men som utgångspunkt skall de skapa en lukt som gör att myggan hellre sätter sig någon annanstans än på just din hud för att säga blod och lämna kvar äggviteämnen med hjälp av salivet.
Myggspray

Myggspray