Tips och husmorsknep mot myggor

När du väl har fått ett myggbett kan det vara bra att behandla ditt myggbett, gärna så fort som möjligt efter du har blivit biten. Det är viktigt att du inte kliar på ditt myggbett även om det är lätt hänt. Om du kliar på myggbettet är risken större att det delvis kliar mer och att du får ärr i framtiden på platser där du blir myggbiten på din kropp.  Det är också bra att i tidigt skede behandla knottbett om du blivit knottbiten.

Genom tiderna tillbaka så har det funnit en hel del huskurer för bland annat myggbett, och även andra insektsbett.

Huskurer är som du redan säkert vet ingen exakt vetenskap men kan i vissa fall vara värt ett försök, för ett myggbett kan klia väldigt mycket och om du vill bli av med klådan är det lika bra att göra ett försök.

Vill du köpa myggmedel kan du göra det här, du kan hitta de bästa myggmedlen på denna sida.

kop

 

Kådsalva

En gammal tradition i de norra landskapen som Norrland och Värmland har sedan länge Kådsalvan använts för att lindra klådan av myggbett efter du blivit myggbiten.

Kådsalvan används på det sättet att du smörjer det på myggbettet efter att du blivit biten. Kådsalva har använts för sår sedan länge tillbaka och för att mjuka upp kådan brukar det blandas med talg för en mjukare konsistens. Det är alltså kåda från träd som det handlar om när man framställer kådsalva. Har du kådsalva hemma så kan du förvara den på ett bra sätt så att den håller i väldigt lång tid, enligt vissa faktiskt en evighet (hur lång tid är en evighet?).

Kådsalva efter du blivit myggbiten

Kådsalva efter du blivit myggbiten

Helosansalva

Det finns även en del personer som hävdar att när de stryker på salvor som t.ex. Helosan på sina myggbett lindrar kliandet och klådan som kommer av myggbettet. Detta är självklart inte bevisat att det verkligen fungerar, men en del personer hävdar det och det kan kanske vara personligt.

Helosansalva för bland annat myggbett

Helosansalva för bland annat myggbett

kop